
Het Oorlogselftal
“Goal! De Belgische achterhoede aarzelde even, wat voldoende was voor Smit om zich er van tien meter afstand tussen te werpen en dan ineens onverwacht in het uiterste hoekje en onhoudbaar voor de doelman de bal in het net te kogelen.” Zo klonk de stem van Han Hollander uit de radio, die boven vanuit het stadion verslag deed van het duel. Vele wedstrijden voorzag hij van commentaar en vele voetballers zag hij tackelen, scoren en juichen. Totdat de Tweede Wereldoorlog aanbrak en het leven van de voetballers en de sportcommentator drastisch veranderde. Na de oorlog klonken uit de radio weer nieuwe wedstrijdverslagen, maar zonder vele voetballers en de stem van Hollander.
Waar toen het commentaar wegviel, neemt nu muziek dat stokje over: Het Nachtlicht Ensemble vertelt over levens die anders liepen door de oorlog. In de concertreeks Het Oorlogselftal werkt Nachtlicht samen met sporthistoricus Jurryt van de Vooren om een ontmoeting te creëren tussen muziek, sport en geschiedenis. Naast werken van Tijmen van Tol, Chris Muller, Oene van Geel, Tom Koudijs en Xander Benham, speelt het ensemble met lokale muziekverenigingen nieuwe, samen gecreëerde mini-composities over allerlei voetbalverhalen uit de oorlog.
16/04 – 20:30 – Sneek | Noorderkerkzaal
Concert Geannuleerd
24/04 – 16:00 – Wageningen | Theater Junushoff
Dubbelconcert met Stedelijke Muziekvereniging “De Harmonie”
04/05 – 13:30 – Amsterdam | Move Amsterdam
Nationale Sportherdenking
alleen op reservering:
Stadionplein 28, 1076 CM Amsterdam

“Ik zie ik zie wat jij niet ziet”
Wie ben ik? Wie ben jij? Wat weten we van elkaar? Juist wanneer je alleen op een beeld van iemand afgaat, leer je diens achtergrond niet kennen – terwijl ieder mens juist een eigen uniek verhaal te vertellen heeft, als je je daar tenminste voor openstelt. In “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” vertelt Nachtlicht de verhalen van vijf verschillende mensen door vijf verschillende composities in samenwerking met speciaal uitgekozen componisten. Bert van den Brink, Maximilian Shaikh-Yousef, Tom Koudijs, Julian Schneemann en Arjan Linker schreven stukken die in dit programma te horen zullen zijn.
Alle vijf de personen worden geportretteerd door fotografie en muziek. Foto’s van Raphaelle Hugues, die tijdens het concert te zien zullen zijn, worden door de klanken kritisch bevraagd en onderzocht. Zo kunnen de geportretteerde personen tot leven gebracht worden, waardoor de achterliggende verhalen in een niet eerder gebracht daglicht komen te staan.
Al honderden jaren varen Nederlandse schepen de hele wereld over. Het hout van deze schepen is doordrenkt met talloze ervaringen en heeft enorm veel van de wereld gezien. Zo ook het spiegelretourschip de Amstelveen, dat reizen maakte langs Batavia, Suratte, Kanton en Kaap de Goede Hoop. Dit VOC-schip zag prachtige verschillende culturen op haar route, maar ook de verschrikkingen die zijn passagiers daar teweeg brachten.
Hoewel de sporen van deze gebeurtenissen vandaag de dag nog steeds de wereld domineren, is er in de tussentijd ook veel veranderd. Er is meer contact mogelijk tussen culturen en meer kennis beschikbaar, waardoor wij vol bewondering onze ogen openen voor al dat moois wat onze schepen 500 jaar geleden zagen. Nachtlicht neemt u mee op reis in de voetsporen van de Amstelveen met animaties van Eline Veldhuisen op muziek van Arjan Linker. Na een reis langs 16e-eeuwse muziek uit Nederland en kleurrijke improvisaties geïnspireerd op traditionele muziek uit India, Indonesië en Japan zetten we koers richting Iran. Hier wacht echter zwaar weer, wat de Amstelveen ten onder brengt: met nieuw werk van de Iraanse componist Ramin Amin Tafreshi komt deze laatste reis van de Amstelveen weer boven water.


‘Je moet eerst je gedachten laten fladderen, zwaan,’ zei de vlinder. ‘Dan pas jezelf.’
In samenwerking met verteller en mezzosopraan Roza Herwig fladdert het Nachtlicht Ensemble langs muziek van Bach en Ravel, maar maakt ook duikvluchten naar de Tweede Haagse school met componist Maarten Bauer. Muziek van jazzhelden Martin Fondse en Vincent Veneman doen ons opstijgen tot grote hoogtes, waar trekvogels ons vergezellen op weg naar het verre Iran. We scheren langs Perzische klanken van Ramin Amin Tafreshi, Die Sieben Todsünden van Kurt Weill en landen uiteindelijk weer veilig in ons thuisland met Nederlandse liedjes van Frieda Gustavs en Annie M.G. Schmidt
Elke dag banen wij ons als in een woeste zee een weg tussen metershoge golven, die ons van de ene kant naar de andere slingeren. Een concertzaal is de ideale plek om uit deze stroomversnelling te stappen en tot rust te komen. Zo ook in Golfslag: hoge golven slaan uiteen op de nieuwe noten van Nachtlicht en doven langzaam uit in subtiele rimpelingen. Kom binnen met Windkracht 10, luister naar muziek: Nederlands, Indiaas, eeuwenoud of gloednieuw! Na een kolkende, golvende en spetterende cyclus langs onder andere Steve Reich, Primo Ish-Hurwitz, Arjan Linker en Jacob van Eyck monden we uit in een zee van rust – om mee naar huis te nemen.

